Manifest de les famílies de les escoles del pla pilot

Fa més de deu anys que algunes escoles catalanes d’Educació Infantil i Primària tenen un horari compactat anomenat jornada contínua. Fa sis anys que el Departament d’Educació va començar una prova pilot per tal d’avaluar el funcionament d’aquest nou model de jornada escolar a altres centres fins a arribar a vint-i-cinc escoles de tot el territori.

Es va iniciar el repte de posar en pràctica un horari diferenciat de l’horari partit que s’havia practicat fins llavors. Amb l’experiència d’aquestes escoles, el Departament d’Educació va recollir dades dels centres i famílies implicades que van permetre l’avaluació d’aquell model. Els resultats obtinguts no han estat publicats, tot i que les escoles pilot els coneixem per la nostra pròpia experiència i els informes que les nostres escoles han anat generant curs darrere curs. Aquests resultats han estat molt positius quant a la valoració de tota la comunitat educativa, ja que comporta millores de resultats educatius i altres indicadors com la baixada de l’absentisme i la conflictivitat de l’espai de migdia i les hores de la tarda.

L’experiència de les escoles pilot demostra un alt grau de satisfacció i la voluntat de
mantenir aquest model de jornada, tant per part dels infants, de les famílies, dels equips docents i dels ajuntaments. A més ha estat una eina impulsora de polítiques municipals que han beneficiat a tothom i que han promogut horaris i hàbits més saludables als municipis implicats. Any darrere any s’ha votat la continuïtat de la jornada contínua i sempre ha sortit escollida amb més d’un 90% de vots a favor sobre el cens total de families. Aquest alt grau de satisfacció també es reflecteix a les enquestes fetes a infants, famílies i docents. Sabem que ha estat un model d’èxit que volem mantenir de manera indefinida a les nostres escoles, així com recomenar a altres escoles de Catalunya.

El març del 2020, el Consell Escolar de Catalunya va emetre una proposta en la qual es recomanava la modificació de l’horari escolar tant a primària com a secundària, unificantlo dins del model de jornada partida, en el marc del projecte de “Reforma Horària” amb la següent distribució: de 9 a 12 i de 14 a 16h, reduint trenta minuts de l’espai de migdia. En aquest context, la recomanació inclou totes les escoles de Catalunya, sense excepció.

Amb l’arribada de la COVID, el Departament d’Educació va posposar l’aplicació
d’aquesta proposta al curs actual. Estem preocupats per la imposició d’aquest canvi, ja que sabem que es produirà de manera imminent. Les famílies de les escoles pilot restem amb certa inquietud, dubtes i frustració davant el
risc de perdre el model de jornada contínua.

Per tot això, creiem que el Departament d’Educació ha de fer públiques les dades que avaluen els nostres centres i deixar que siguem les famílies, els infants i els docents qui decidim el model de jornada escolar més adient per a les necessitats dels nostres infants, per a una millor conciliació familiar, per a una millor adaptació dels projectes educactius de centre i per a una millora dels horaris al nostre municipi.

Des de les AMPAs i AFAs de les escoles pilot tenim diverses demandes que es
manifesten de la següent manera:

 • Demanem una avaluació clara de l’experiència adquirida amb la jornada
  continuada de les escoles pilot, en la qual s’incorpori una publicació exhaustiva
  amb tots els resultats dels indicadors: absentisme, conflictivitat, resultats
  acadèmics, resultats pedagògics, funcionament dels menjadors, enquestes de
  satisfacció a alumnes, familiars i docents.
 • Demanem els motius reals pels quals es pretén acabar amb la jornada contínua a les escoles pilot sense permetre que l’horari escolar sigui escollit per la mateixa comunitat educativa, com s’ha fet fins ara.
 • Demanem que s’obri un debat que pugui permetre l’elecció del tipus de jornada
  escolar mitjançant la votació de la comunitat educativa: alumnes, familiars,
  docents.

  Amb aquest manifest, les AMPAs i AFAs de les escoles pilot que encara gaudim de la jornada contínua, de la qual defensem la continuïtat, demanem al Departament d’Educació exercir el nostre dret a participar en les decisions que ens afecten de forma directa.

  Signem les AMPAs i AFAs de:

  Escola Congrés-Indians Barcelona Escola Pedralta, Santa Cristina d’Aro
  Escola Concepció Arenal Barcelona Escola Vall d’aro, Castell-Platja d’Aro-S’Agaró
  Escola Eduard Marquina Barcelona Escola L’Olivar Vell, Esclanyà, Begur
  Escola Can Fabra Barcelona Escola Finestres, Mieres
  Escola Hortsavinyà, Tordera Escola Vall-Llobrega, Vall-llobrega
  Escola Pau Vila, El Papiol Escola Ramon i Cajal, Ulldecona
  Escola Les Oliveres ZER Serra d’Ancosa, Cabrera d’Anoia
  Escola Sant Jordi, l’Atmella de Mar
  Escola Puig Drau ZER Baix Montseny, Montseny Escola Valdelors, Vandellòs, L’Hospitalet de l’Infant
  Escola Lliurona, Albanyà Escola Mestral, L’Hospitalet de l’Infant
  Escola Els Estanys, Platja d’Aro Escola Teresa Godes i Domènech, La Joncosa del
  Montmell, Baix Penedès
  Escola Fanals d’Aro, Platja d’Aro

  Aquesta iniciativa compta amb el suport de la plataforma dretavotar.org

Publicat per dretavotar.org

Plataforma pel dret a escollir la jornada escolar dels nostres infants

A %d bloguers els agrada això: